SACHARIDY

SACHARIDY

V prvním článku se seznámíme obecně se sacharidy a více si přiblížíme problematiky cukrů.

Co jsou to ty sacharidy?

Sacharidy jsou hlavním zdrojem energie. Jejich příjem by se měl odvíjet od energetické potřeby daného jedince a tvořit maximálně 50 % denního energetického příjmu. Procentuální zastoupení souvisí především s mírou aktivity – vysoce intenzivní aktivity jsou energeticky dotovány právě ze sacharidů, zatímco ty vytrvalostní a mírné využívají více tukové zásoby a sacharidy v nižším zastoupení. Mimo jiné platí, že pokud chce člověk shodit nějaké to kilo navíc, tak by se měl vyšší dávce sacharidů vyhýbat a neměl by přesáhnout 15-30 % denního energetického příjmu.

Hlavní dělení sacharidů

Rychlé = cukry, dodají okamžitou energii

Pomalé = škroby, dokáží nám dodávat energii až několik hodin

Cukry

Cukrem není myšlený pouze bílý cukr, jak si mnoho lidí mylně myslí. Cukry jsou všechny sacharidy, které nám dodají rychlou energii, která se vstřebá do krve během několika desítek minut, taková energie je zapotřebí při vysoko intenzivní aktivitě, kdy nám prudce stoupne tep, ale aktivita netrvá příliš dlouho. Energie se totiž stejně rychle vyčerpá. Zároveň se nám taková energie hodí při vyčerpání – dlouhodobá aktivita se špatně rozloženými silami, náročné aktivity, vyčerpané ostatní energetické zásoby aj. Mezi cukry patří glukóza – v medu až 50 %, fruktóza – ovocný cukr, sacharóza - bílý, hnědý cukr, ale i datle a fíky, maltóza – cukr obsažený ve sladu a klíčcích, laktóza – mléčný cukr. Přičemž nejrychlejším zdrojem energie je fruktóza, proto se při vyčerpání využívá hroznového cukru.

Dalším důležitým faktorem je přidaný cukr, čímž už je myšlen onen bílý nebo hnědý cukr, používaný k doslazování potravin nebo obsažený ve sladkých nápojích, cukrovinkách, pečivu atd. Tento cukr by neměl překročit limit 8 % denního energetického příjmu, což je zhruba 8-10g cukru, to není moc, že? Na obalech je značený pod sacharidy jako cukry, uváděný na 100g výrobku.

Víte, že…

V 1l Coca-coly je obsaženo 110g cukrů? A že cukr přijímaný v ovoci určitě nepřidá k obezitě nebo tloustnutí? Je to způsobeno vlákninou, která je v ovoci zastoupena ve velké míře. Právě vláknina totiž snižuje rychlost vstřebávání cukru do krve a tím omezuje jeho ukládání do tukových zásob při nevyužití okamžité energie, protože snižuje glykemický index. Tento pojem si blíže vysvětlíme v příštím článku spolu s pomalými sacharidy.

 

Za Polanský Bikerun

Bc. Eva Štěpanovská

 

 

 

 

Obrázek převzat z Blog Mall.cz